alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Apple pie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna szarlotka, którą każdy lubi

Apple pie

Składniki:

Apple pie

 

 

  • Nadzienie:
  • 1,5 kg renet
  • pół łyżeczki goździków
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 5 dag płatków migdałowych
  • sok z połowy cytryny do skropienia jabłek

 

Sposób przygotowania:

Apple pie
Przygotować jabłka: obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć, skropić sokiem z cytryny. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z masłem i połową cukru. Wlać mleko. Wsypać cukier waniliowy. Dokładnie utrzeć. Wymieszać z mąką i proszkami. Blaszkę natłuścić. Wypełnić ciastem. Na cieście ułożyć przygotowane owoce. Posypać przyprawami, łyżeczką cukru i sparzonymi i odsączonymi rodzynkami. Piec w temp. 200 st. C przez 25 minut. Z białek i pozostałym cukrem ubić pianę. Rozłożyć na masie z jabłek. Piec jeszcze 30 minut.