Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Aromatyczne rogaliki z masą orzechową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rogaliki z orzechową masą z migdałowym aromatem są rewelacyjne.

Aromatyczne rogaliki z masą orzechową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Aromatyczne rogaliki z masą orzechową

 

  • 2 szkl mąki tortowej
  • 20 dag masła
  • 2 żółtka
  • 1 białko z jajka
  • 20 dag sera twarogowego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • Nadzienie
  • 8-10 dag orzechów włoskich
  • 2 łyżki marmolady
  • 2 łyżki słodkiego kakao
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 2-3 łyżki bułki tartej

 

 

 

Sposób przygotowania:

Aromatyczne rogaliki z masą orzechową
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dokładnie posiekać z masłem. Następnie dodać zmiksowany lub przemielony ser, otartą skórkę z pomarańczy, cukier puder, żółtka, szybko zagnieść ciasto. zawinąć w folię, i włożyć do lodówki na 2 godziny. W międzyczasie przygotować nadzienie. Do miski wsypać posiekane orzechy włoskie, dodać marmoladę, bułkę tartą, aromat, miód, kakao, masło, dokładnie wymieszać. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm, pokroić w kwadraty, ułożyć nadzienie, i zwijać formując rogaliki. Ułożyć na przygotowanej blaszce, posmarować roztrzepanym białkiem, posypać cukrem kryształem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15-17 minut.
Aromatyczne rogaliki z masą orzechową
Z przygotowanych składników szybko zagnieść ciasto
Aromatyczne rogaliki z masą orzechową
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm
Aromatyczne rogaliki z masą orzechową
Pokroić w kwadraty i ułożyć przygotowany farsz
Aromatyczne rogaliki z masą orzechową
Formować rogaliki posmarować białkiem i posypać cukrem kryształem