Sposób przygotowania:
Aromatyczny barszcz z ziemniakami
Wszystkie warzywa myjemy i obieramy (selera nie trzeba gdy jest bardzo mały, wystarczy go szczotką wyszorować). Wkładamy do garnka i zalewamy wodą, solimy, gotujemy. Na patelni, na oliwie podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę - wrzucamy ją do gotujących się warzyw. Buraki kroimy w plastry (o grubości ok. 0.5 cm), wrzucamy do garnka i gotujemy ok 10 minut, następnie dodajemy do garnka czosnek (wyciśnięty przez praskę bądź pokrojony w cienkie plasterki). Po kolejnych kilku minutach wlewamy do garnka ocet (dzięki temu zupa zachowa ładny kolor a i smak się wyostrzy). W osobnym garnku gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Po ugotowaniu tłuczemy je wraz z masłem roślinnym oraz suszonymi ziołami, dolewając nieco mleka aby konsystencja ziemniaków była aksamitna. Barszcz doprawiamy pieprzem, przecedzamy przez sito i podajemy wraz z ziemniakami. Życzę smacznego.