mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Aromatyczny gulasz z kaczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Niesamowity smak tego gulaszu przekona każdego

Aromatyczny gulasz z kaczki

Składniki:

Aromatyczny gulasz z kaczki

 

  • 4 kacze piersi
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy warzywnej
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 cebule dymki z zielonymi częściami
  • 2 łyżki czerwonego wina
  • 3 całe gwiazki anyżu
  • 2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 2 szkl wody
  • 225g kasztanów z puszki
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Aromatyczny gulasz z kaczki
Kacze piersi umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, umyć, drobno posiekać. Cebule dymki opłukać, pokroić na kawałki. Kasztany osączyć. Do miski wlać sos sojowy, dodać przyprawę, sól i pieprz, wymieszać, włożyć kawałki kaczki i dokładnie wymieszać. 2 łyżki oleju rośłinnego rozgrzać w naczyniu żaroodpornym, włożyć mięso i smażyć przez 5 minut mieszając. Mięso wyjąć na talerz. Naczynie żaroodporne umyć, wlać 1łyżkę oleju, wrzucić imbir i czosnek, przesmażyć. Wrzucić kaczkę, wlać wino, wrzucić anyż, pieprz. Wlać wodę i włożyć kasztany. Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu przez 1,5 godz. Mąkę kukurydzianą wymieszać z 3 łyżkami sosu z gotowania, wymieszać i rozprowadzić w naczyniu. Podawać na gorąco.