zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Aromatyczny udziec z indyka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Aromatyczne mięsko na obiad lub obiadokolację

Aromatyczny udziec z indyka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Aromatyczny udziec z indyka

 

  • 1 kg udźca z indyka bez kości
  • sól, czosnek, cebula, ziele angielskie,cukier trzcinowy,papryka czerwona-zielona, tymianek,kolendra ,gorczyca, chili .)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2-3 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżki czosnku w granulkach ( zabrakło mi świeżego, jest lepszy , można dać nawet 4 ząbki)
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Aromatyczny udziec z indyka
Mięso z udźca myję i osuszam na ręczniku papierowym. Przekładam do miski i posypuję przyprawami, jeżeli mam świeży czosnek miażdżę go i nacieram mięso. Polewam olejem i mieszam. Nakrywam folią aluminiową i wstawiam na noc do lodówki. Na następny dzień przekładam mięso do rękawa i piekę. Wstawiam do nagrzanego do 200 st. C piekarnika , i piekę 60 minut. Pod koniec pieczenia można mięso razem z wytworzonym sosem wyłożyć do naczynia żaroodpornego, dodać ugotowane ziemniaki i zapiec jakieś 15 minut.
Aromatyczny udziec z indyka
Przekładam do miski i posypuję przyprawami
Aromatyczny udziec z indyka
jeżeli mam świeży czosnek miażdżę go i nacieram mięso. Polewam olejem i mieszam. Nakrywam folią aluminiową i wstawiam na noc do lodówki.