Sposób przygotowania:
Aromatyczny żurek w chlebku
Wywar z kości odcedzam i doprowadzam do wrzenia, dodaję liście laurowe, ziele ang. pieprz czarny , pieprz ziołowy, zmielone grzyby, cieniutkie plasterki czosnku, i wlewam dokładnie rozmieszany zakwas. Zagotowuję mieszając, aby żurek się nie przypalił. Wsypuję majeranek i pokrojoną w grubsze plastry kiełbasę, gotuję około 10 minut, na koniec zabielam jogurtem. Jeśli jest potrzeba doprawiam do smaku solą.
Z chlebków wydrążam ośródkę, i podpiekam „miseczki” w piekarniku. Nakładam żurek do gorących miseczek, dodaję ćwiartki jajka, i podaję.
Z chlebków wydrążam ośródkę, i podpiekam „miseczki” w piekarniku. Nakładam żurek do gorących miseczek, dodaję ćwiartki jajka, i podaję.
julcia12437
zbysiowa
Smacznego:D
julcia12437
Dziękuję, był smaczny :D
edytaha
Madziu, w jakiejś babskiej gazecie wyczytałam, że miseczkę chlebową, żeby nie przemiękała, warto wysmarować od środka surowym białkiem. Próbowałaś tej metody?
zbysiowa
Nie, natomiast podpieczenie i dobre ugniecenie palcami temu zapobiega :)Nic nie przecieka.
mysza75
zbysiowa
Dziękuję:)