zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 717]

Aromatyczny żurek w chlebku

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszny, aromatyczny żurek, podany w miseczkach chlebowych smakuje wybornie.

Aromatyczny żurek w chlebku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Aromatyczny żurek w chlebku

 

  • 0.7 l zakwasu na żur (https://gotujmy.pl/kwas-zytni-zur,przepisy-kuchnia-polska-przepis,93091.html)
  • 3 l wywaru z warzyw i wędzonych kości
  • 3 łyżki przyprawy do żurku i barszczu białego
  • czosnek, cebula, majeranek, pieprz czarny, marchew, liście laurowe, pasternak, ziele angielskie, koperek, liście selera.
  • 200 ml gęstego jogurtu
  • 2 łyżki majeranku
  • 3 - 4 ziela angielskie
  • 3 listki laurowe
  • 5 kulek pieprzu
  • łyżka suszonych zmielonych grzybów
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • czosnek 3 - 4 ząbki
  • kiełbasa biała parzona - 1 na osobę
  • jajka - 1 na osobę

 

Sposób przygotowania:

Aromatyczny żurek w chlebku
Wywar z kości odcedzam i doprowadzam do wrzenia, dodaję liście laurowe, ziele ang. pieprz czarny , pieprz ziołowy, zmielone grzyby, cieniutkie plasterki czosnku, i wlewam dokładnie rozmieszany zakwas. Zagotowuję mieszając, aby żurek się nie przypalił. Wsypuję majeranek i pokrojoną w grubsze plastry kiełbasę, gotuję około 10 minut, na koniec zabielam jogurtem. Jeśli jest potrzeba doprawiam do smaku solą.



Z chlebków wydrążam ośródkę, i podpiekam „miseczki” w piekarniku. Nakładam żurek do gorących miseczek, dodaję ćwiartki jajka, i podaję.
Aromatyczny żurek w chlebku
Z chlebków wydrążam ośródkę, i podpiekam „miseczki” w piekarniku.
Aromatyczny żurek w chlebku
Wywar z kości odcedzam i doprowadzam do wrzenia, dodaję liście laurowe, ziele ang. pieprz czarny , pieprz ziołowy, zmielone grzyby, cieniutkie plasterki czosnku, i wlewam dokładnie rozmieszany zakwas