dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Babciny makowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszny trochę pracochłonny placek drożdżowy z makiem. Delikatne i puszyste ciasto o wspaniałym smaku.

Babciny makowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babciny makowiec

 

  • Ciasto:
  • 2 1/4 szkl mąki
  • 1/2 szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • 10 dag masła
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 1/2 szkl mleka
  • 4 dag drożdży
  • Dodatkowo:
  • masa makowa
  • białko

Sposób przygotowania:

Babciny makowiec
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże wraz z 1 łyż cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Masło z cukrem i cukrem waniliowym ucieramy na pulchną masę. Dodajemy jajko i żółtka. Do mąki dodajemy rozczyn z drożdży i utarte żółtka. Całość dokładnie wyrabiamy drewnianą łyżką, aż cisto będzie odstawało od krawędzi miski.. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienkie blaty (według wymiarów formy, w której będziemy piec ciasto. Każdy płat ciasta smarujemy białkiem i przekładamy masą makową. Ostatnią warstwę powinno stanowić ciasto. Ciasto pieczemy około 1 godzinę w 185 stopniach. Smacznego!
Babciny makowiec
Ciasto wyrabiamy, aż będzie odstawać od miski.
Babciny makowiec
Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
Babciny makowiec
Ciasto cienko rozwałkowujemy i przekładamy masą.
Babciny makowiec
Płaty ciasta smarujemy białkiem i pieczemy ok 1 godzinę.