Sposób przygotowania:
Babeczki gryczane z grzybami (krok po kroku)
1. Kaszę gryczaną ugotować do miękkości w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (kasza powinna wchłonąć większość wody), odsączyć. Grzyby oczyścić i pokroić w kostkę (wraz z nóżkami). Rozmaryn umyć, oderwać listki od łodyżek i posiekać. W garnku rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić pokrojone grzyby, podsmażać przez 2 minuty, a następnie dodać łyżeczkę masła oraz połowę posiekanego rozmarynu, dusić do miękkości aż cała woda odparuje (ok. 10 minut), doprawić do smaku solą i pieprzem. 2. W dużej misce wymieszać ze sobą ugotowaną kaszę gryczaną, podsmażone grzyby, jogurt naturalny, starty, żółty ser i resztę posiekanego rozmarynu. Do masy gryczano-grzybowej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i roztrzepane białko jaja, dokładnie połączyć i doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. 3. Zagłębienia w formie do muffinek wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem. Do każdego zagłębienia włożyć po ok. 2,5 kopiastej łyżki przygotowanej masy. 4. Formę z babeczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez ok. 20 minut na złoty kolor.