Sposób przygotowania:
Babeczki wytrawne, prowansalskie
CIASTO - Mąkę przesiać, dodać sól i zioła oraz kawałki zimnego masła - wszystko dokładnie posiekać aż powstanie jakby mokry piasek. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Schować je do lodówki zawinięte w folię spożywczą - chłodzić przynajmniej pół godziny. Zimne rozwałkować na oprószonym mąką blacie i wylepić 10 foremek do babeczek. Do wylepienia zużyłam ok. połowy ciasta, może trochę więcej. a resztę ponownie rozwałkować i jedną foremką wyciąć tyle kółek ile jest babeczek. W każdym wyciąć jeszcze na środku kółko żeby farsz mógł "oddychać". Z reszty ciasta uformować ozdoby. FARSZ - warzywa obrać, posiekać. Podsmażyć je na oliwie od pomidorów, dodać posiekaną szynkę i pomidory, smażyć razem ok. 3 minut, ostudzić. Następnie dodać pokrojony w kostkę ser, jajko, dosypać posiekany koperek, doprawić i dokładnie wymieszać. BABECZKI - do wylepionych ciastem foremek nakładać po trochu farszu. Brzegi posmarować pędzelkiem maczanym w żółtku rozmieszanym ze śmietaną. Na wierzch nałożyć krążki z wyciętą dziurką, docisnąć brzegi i posmarować znowu żółtkiem. Dokleić ozdoby, też je posmarować. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C ok. 20 minut. Podawać lekko przestudzone albo na zimno.
msewka
marietta