Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Babeczki wytrawne, prowansalskie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

kruche babeczki wcale nie muszą być na deser!

Babeczki wytrawne, prowansalskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki wytrawne, prowansalskie

 

 

  • NADZIENIE - 100 g szynki gotowanej
  • 100 g sera żółtego
  • 1 jajko
  • 1 nieduża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek papryczki chili
  • 5 pomidorów suszonych z oliwy z ziołami i czosnkiem
  • 2 łyżeczki oliwy od pomidorów
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • do smaku: sól, pieprz ziołowy

 

  • do posmarowania: 1 żółtko + 1 łyżka śmietanki

 

Sposób przygotowania:

Babeczki wytrawne, prowansalskie
CIASTO - Mąkę przesiać, dodać sól i zioła oraz kawałki zimnego masła - wszystko dokładnie posiekać aż powstanie jakby mokry piasek. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Schować je do lodówki zawinięte w folię spożywczą - chłodzić przynajmniej pół godziny. Zimne rozwałkować na oprószonym mąką blacie i wylepić 10 foremek do babeczek. Do wylepienia zużyłam ok. połowy ciasta, może trochę więcej. a resztę ponownie rozwałkować i jedną foremką wyciąć tyle kółek ile jest babeczek. W każdym wyciąć jeszcze na środku kółko żeby farsz mógł "oddychać". Z reszty ciasta uformować ozdoby. FARSZ - warzywa obrać, posiekać. Podsmażyć je na oliwie od pomidorów, dodać posiekaną szynkę i pomidory, smażyć razem ok. 3 minut, ostudzić. Następnie dodać pokrojony w kostkę ser, jajko, dosypać posiekany koperek, doprawić i dokładnie wymieszać. BABECZKI - do wylepionych ciastem foremek nakładać po trochu farszu. Brzegi posmarować pędzelkiem maczanym w żółtku rozmieszanym ze śmietaną. Na wierzch nałożyć krążki z wyciętą dziurką, docisnąć brzegi i posmarować znowu żółtkiem. Dokleić ozdoby, też je posmarować. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C ok. 20 minut. Podawać lekko przestudzone albo na zimno.
Babeczki wytrawne, prowansalskie
ciasto schłodzić - rozwałkować i wylepić nim foremki w kształcie babeczek
Babeczki wytrawne, prowansalskie
do tak przygotowanym foremek nałożyć porcje farszu
Babeczki wytrawne, prowansalskie
z pozostałego ciasta wyciąć jedną foremką koła i ułożyć je przykrywając farsz
Babeczki wytrawne, prowansalskie
z resztek ciasta można zrobić ozdoby a całość posmarować żółtkiem zmieszanym ze śmietanką