akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Babeczki z Duplo

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Słodkie babeczki, lekko waniliowe. Przygotowane z wykorzystaniem batoników Duplo. Udekorowane delikatnym, kakaowym kremem na bazie bitej śmietany. Proste i smaczne. Polecam!

Babeczki z Duplo Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babeczki z Duplo

 

  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ½ szkl. cukru
  • ½ szkl. mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 ¾ szkl. mąki pszennej
  • ½ szkl. rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 5 batoników Duplo

 

  • Krem:
  • 250 ml. śmietany 36 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao

 

  • Dodatkowo:
  • batoniki Duplo do dekoracji

Sposób przygotowania:

Babeczki z Duplo
1. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka roztrzepać z mlekiem, masłem i ekstraktem z wanilii. W drugiej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać do mokrych i wymieszać. Na koniec dodać pokrojone na kawałki Duplo. Masę przelać do formy wyłożonej papilotkami do ¾ ich wysokości. Babeczki piec w 190st.C około 15 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. 2. Krem: Śmietanę ubić na sztywno i cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wsypać przesiane kakao i wymieszać. Ostudzone babeczki udekorować kremem. Wierzch przyozdobić batonikami Duplo. Smacznego!
Babeczki z Duplo
Upieczone i ostudzone babeczki Duplo.
Babeczki z Duplo
Dekorowanie babeczek Duplo kremem śmietankowym.