WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1570]

Babka trzy czekolady

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gotowana babka czekoladowa z dodatkiem budyniu, z wiórkami czekolady mlecznej, gorzkiej i białej. Bardzo delikatna, wilgotna i pyszna.

Babka trzy czekolady Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Babka trzy czekolady

 

 

  • Polewa:
  • 2-3 łyżki śmietany 30%
  • 100 g czekolady

Sposób przygotowania:

Babka trzy czekolady

ETAP 1:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Miękką margarynę utrzeć z cukrem.

Dodać żółtka i ucierać jeszcze kilka minut. Mąkę tortowa wymieszać z proszkiem budyniowym, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wymieszane składniki przesypać do utartych żółtek z margaryną. Wymieszać a następnie połączyć z pianą z białek.

Czekoladę pokroić nożem na wiórki i dodać do ciasta. Wymieszać. Ciasto przełożyć do formy silikonowej z kominkiem wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną.

Formę przykryć folią aluminiową i wstawić do garnka. Nalać tyle wody aby sięgała do 3/4 wysokości formy i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 80 minut. Wyjąć formę, zdjąć folię i wystudzić. Przełożyć na talerz. Śmietanę podgrzać i dodać połamaną czekoladę.

Wymieszać i posmarować ciasto. Schłodzić a następnie pokroić na kawałki.

Babka 3 czekolady
Babka czekoladowa wystudzona i wyjęta z formy
Babka 3 czekolady
Babka po ugotowaniu i wyjęciu z garnka ze zdjęta folią
Babka 3 czekolady
Forma z babka wstawiona do dużego garnka.
Babka 3 czekolady
Ciasto przełożone do silikonowej formy na babkę
Babka 3 czekolady