giggy

giggy

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Babka cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

idealna na Wielkanoc serdecznie polecam )

Babka cytrynowa

Składniki:

Babka cytrynowa

 

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa
Miękką margarynę Kasia utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dalej ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie wsypywać do masy wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia, zmielone orzechy włoskie i startą na tarce o małych oczkach skórkę z cytryny. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy babki z kominkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 60 minut w temperaturze 170-180 °C.

Wycisnąć sok z cytryny. Dodać do niego zimną przegotowaną wodę i cukier puder. Razem wymieszać i powstałym ponczem nasączyć ostudzoną babkę. Następnie polać gotową polewą cytrynową i posypać startą na tarce o małych oczkach skórką z cytryny.

Smacznego.