eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Książka Kucharska: Niezła babka, czyli wielkanocne baby!

Babka Eli Piotruś

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 19

Pyszna babka z kokosem, czyli trochę tropikalnego smaku na świątecznym stole.

Babka Eli Piotruś

Składniki:

Babka Eli Piotruś

 

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 dkg kokosu
  • 1 margaryna
  • 3 szklanki mąki
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • margaryna do wysmarowania formy
  • bułka tarta do wysypania formy
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Babka Eli Piotruś
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito.Margarynę roztopić i lekko przestudzić.Cukier,cukier waniliowy i jajka utrzeć na puszystą masę.Do ubitych jajek dodawać na przemian mąkę i mleko i mieszając.Na koniec dodać kokos i ciepłą margarynę.Wymieszać i wylać do formy babkowej wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.Piec przez 40 minut w temp. 170 stopni.Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.Smacznego!

Tagi:

jajko tarta jajka