Sposób przygotowania:
Babka marmurkowa
Utrzeć masło na puszystą masę, w trakcie ucierania dodawać cukier i cukier waniliowy.Wlewać po jednym jajku.Wymieszać obie mąki z proszkiem i solą. Dodawać po trochu do ucieranej masy na przemian z mlekiem.wlać rum, wszystko razem dobrze wymieszać.Foremkę do pieczenia wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.. 2/3 ciasta odłożyć do osobnej miseczki i dodać kakao. Wlać do formy ciasto białe potem ciemne i przemieszać widelcem aby powstał ładny wzór. Piec 60-65 min. w piekarniku nagrzanym do 180*C. Jeśli pieczemy babkę w podłużnej foremce warto jest po 30 min. wyjąć ją i naciąć po środku nożem,z powrotem włożyć do piekarnika, będzie bardzo ładnie wyglądała.
pusieczek2@wp.pl
dioko64