ptychu

ptychu

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Babka marmurkowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Nie tylko na Wielkanoc.

Babka marmurkowa

Składniki:

Babka marmurkowa

 

 

 

Sposób przygotowania:

Babka marmurkowa
Utrzeć masło na puszystą masę, w trakcie ucierania dodawać cukier i cukier waniliowy.Wlewać po jednym jajku.Wymieszać obie mąki z proszkiem i solą. Dodawać po trochu do ucieranej masy na przemian z mlekiem.wlać rum, wszystko razem dobrze wymieszać.Foremkę do pieczenia wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.. 2/3 ciasta odłożyć do osobnej miseczki i dodać kakao. Wlać do formy ciasto białe potem ciemne i przemieszać widelcem aby powstał ładny wzór. Piec 60-65 min. w piekarniku nagrzanym do 180*C. Jeśli pieczemy babkę w podłużnej foremce warto jest po 30 min. wyjąć ją i naciąć po środku nożem,z powrotem włożyć do piekarnika, będzie bardzo ładnie wyglądała.

Tagi:

jajko jajka