kicaj14

kicaj14

Starszy Kucharz
[Przepisów: 7]

Babka Marmurowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczna i prosta Babka. Nie jest sucha, jak to zwykle bywa :-) Wilgotna i o ulubionym smaku, ponieważ olejek zapachowy można wybrać dowolny

Babka Marmurowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babka Marmurowa

 

Sposób przygotowania:

Babka Marmurowa
W dużej misce na jasny puch ubić żółtka z cukrem. Dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i wymieszać dokładnie, aby nie było grudek. Następnie powoli wlać roztopiony i przestudzony tłuszcz (ciągle mieszając). Dosypać mąkę ziemniaczaną i wyrobić mikserem na gładką masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać je delikatnie, aby piana nie opadła, do masy. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać olejek zapachowy, a do drugiej mleko i kakao. Formę na babkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlewać na przemian jasną i ciemną masę. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku ok. 40-60 min (sprawdzić patyczkiem ciasto). Babkę można polać (roztopioną, w kąpieli wodnej) czekoladą. Ja użyłem białej i mlecznej.
Babka Marmurowa
Oto składniki potrzebne do jej wykonania.
Babka Marmurowa
Oto jak moja babka prezentuje się po przekrojeniu ;)

Tagi:

ciasto