jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Babka piaskowa kręcona

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

ulubiona babka piaskowa kręcona nie tylko na święta

Babka piaskowa kręcona

Składniki:

Babka piaskowa kręcona

 

  • 15 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • cukier waniliowy
  • 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • zapach cytrynowy
  • 2 szklanki mąki pszennej - niepełne
  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz- do wysmarowania formy
  • bułka tarta- do wysypania formy
  • cukier puder - do obsypania gotowego ciasta

Sposób przygotowania:

Babka piaskowa kręcona
Masło utrzeć z połową cukru.
Drugą część cukru utrzeć z żółtkami jajek.
Białka ubić na sztywną pianę.
Do utartego z cukrem masła wkładać kolejno utarte żółtka, śmietanę, kwasek cytrynowy rozpuszczony w łyżce zimnej wody, zapach cytrynowy.
Wszystko jeszcze razem utrzeć.
Wsypać mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia.
Wymieszać a na końcu połączyć z pianą.
Wyłożyć ciasto do uprzednio przygotowanej formy, posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką.
Wstawić do pieczenia do niezbyt nagrzanego piekarnika.
Piec około 40 minut do zrumienienia.
Przestudzone ciasto wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.