jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Babka po wiedeńsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

wyśmienita kolorowa babka na różne okazje

Babka po wiedeńsku

Składniki:

Babka po wiedeńsku

 

  • CIASTO:
  • 50 dag mąki
  • 225 ml mleka
  • 10 dag cukru
  • 10 ml oleju
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 dag drożdży
  • tłuszcz- do formy
  • mąka- do formy
  • NADZIENIE ORZECHOWE;
  • 70 ml mleka
  • 5 dag mielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka rumu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • NADZIENIE MAKOWE:
  • 5 dag mielonego maku
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • otarta skórka z 1/2 cytryny
  • NADZIENIE TWAROGOWE:
  • 75 dag chudego twarogu
  • 1 żóltko
  • 2 dag rodzynek
  • 1 łyżka cukru
  • otarta skórka z 1/2 cytryny
  • NADZIENIE ŚLIWKOWE:
  • 9 dag powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

Babka po wiedeńsku
Rozetrzeć w ciepłym mleku pokruszone drożdże. Wsypać do miski mąkę i cukier. Dodać jajka, żółtko, wlać olej i mleko z drożdżami. rozrobić ciasto mikserem na jednolitą masę. aby ciasto dobrze wyrosło, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 minut.

NADZIENIE ORZECHOWE:

Zmieszać ciepłe mleko, orzechy, mąkę, cukier, rum i cynamon.

NADZIENIE MAKOWE:

Zmieszać mak, ciepłe mleko, miód, cukier i otartą skórke z cytryny. NADZIENIE TWAROGOWE:

Wymieszać dokładnie twaróg, cukier, żółtko, rodzynki oraz startą skórkę z cytryny. Ponownie zagnieśc ciasto, uformowac podłużny pasek. Pokroić pasek z ciasta na 24 cześci. Natłuścić i oprószyć formę do babek o pojemności 2,5 litra. Rozgnieść na płasko kawałki ciasta, na środku każdego rozłożyć po jedym rodzaju nadzienia. Zawinąć ciasto dookoła nadzienia. Układać warstwami w formie, tak aby obok siebie znajdowały się kawałki z różnym nadzieniem. Pozostawić na 15 minut do wyrośniecia. Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stop. C. Wyjąć ciasto na kratkę, wystudzić. Posypać z cukrem pudrem, podawać razem z bitą smietaną.