Sposób przygotowania:
Babka po wiedeńsku
Rozetrzeć w ciepłym mleku pokruszone drożdże. Wsypać do miski mąkę i cukier. Dodać jajka, żółtko, wlać olej i mleko z drożdżami. rozrobić ciasto mikserem na jednolitą masę. aby ciasto dobrze wyrosło, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 minut.
NADZIENIE ORZECHOWE:
Zmieszać ciepłe mleko, orzechy, mąkę, cukier, rum i cynamon.
NADZIENIE MAKOWE:
Zmieszać mak, ciepłe mleko, miód, cukier i otartą skórke z cytryny. NADZIENIE TWAROGOWE:
Wymieszać dokładnie twaróg, cukier, żółtko, rodzynki oraz startą skórkę z cytryny. Ponownie zagnieśc ciasto, uformowac podłużny pasek. Pokroić pasek z ciasta na 24 cześci. Natłuścić i oprószyć formę do babek o pojemności 2,5 litra. Rozgnieść na płasko kawałki ciasta, na środku każdego rozłożyć po jedym rodzaju nadzienia. Zawinąć ciasto dookoła nadzienia. Układać warstwami w formie, tak aby obok siebie znajdowały się kawałki z różnym nadzieniem. Pozostawić na 15 minut do wyrośniecia. Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stop. C. Wyjąć ciasto na kratkę, wystudzić. Posypać z cukrem pudrem, podawać razem z bitą smietaną.
NADZIENIE ORZECHOWE:
Zmieszać ciepłe mleko, orzechy, mąkę, cukier, rum i cynamon.
NADZIENIE MAKOWE:
Zmieszać mak, ciepłe mleko, miód, cukier i otartą skórke z cytryny. NADZIENIE TWAROGOWE:
Wymieszać dokładnie twaróg, cukier, żółtko, rodzynki oraz startą skórkę z cytryny. Ponownie zagnieśc ciasto, uformowac podłużny pasek. Pokroić pasek z ciasta na 24 cześci. Natłuścić i oprószyć formę do babek o pojemności 2,5 litra. Rozgnieść na płasko kawałki ciasta, na środku każdego rozłożyć po jedym rodzaju nadzienia. Zawinąć ciasto dookoła nadzienia. Układać warstwami w formie, tak aby obok siebie znajdowały się kawałki z różnym nadzieniem. Pozostawić na 15 minut do wyrośniecia. Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stop. C. Wyjąć ciasto na kratkę, wystudzić. Posypać z cukrem pudrem, podawać razem z bitą smietaną.