iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Babka z gotowanych ziemniaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo smaczna i sycąca babka, prosta w przygotowaniu bo z gotowanych ziemniaków.

Babka z gotowanych ziemniaków Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babka z gotowanych ziemniaków

 

Sposób przygotowania:

Babka z gotowanych ziemniaków
Ugotowane i zimne ziemniaki skręcić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę, ziemniaki wymieszać z żółtkami jajek, przesianą mąką z proszkiem do pieczenia oraz doprawić do smaku przyprawą do ziemniaków, solą i pieprzem. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni następnie dodać razem z tłuszczem do masy ziemniaczanej, dokładnie wymieszać i na koniec delikatnie połączyć z pianą ubitą z białek. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać grubą warstwą bułki tartej, wyłożyć całą masę ziemniaczaną, wyrównać i posmarować wierzch śmietaną. Piekarnik nagrzać do 200st i piec babkę około 30 min, następnie zmniejszyć temp do 180st i dopiec, babka jest gotowa jak wbity patyczek wyciągniemy suchy, po upieczeniu zostawić jeszcze na kilka minut w piekarniku. Ja podałam z sosem grzybowo-śmietanowym, ale można podać dowolnym sosem.
Babka z gotowanych ziemniaków
Formę dokładnie wysmarować i wysypać, przełozyć masę i posmarować śmioetaną
Babka z gotowanych ziemniaków
Po upieczeniu zostawić jeszcze na kilka minut w piekarniku
Babka z gotowanych ziemniaków
Podawać zaraz po upieczeniu, ale odsmażane też jest smaczne