Sposób przygotowania:
Babka z gotowanych ziemniaków
Ugotowane i zimne ziemniaki skręcić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę, ziemniaki wymieszać z żółtkami jajek, przesianą mąką z proszkiem do pieczenia oraz doprawić do smaku przyprawą do ziemniaków, solą i pieprzem. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni następnie dodać razem z tłuszczem do masy ziemniaczanej, dokładnie wymieszać i na koniec delikatnie połączyć z pianą ubitą z białek. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać grubą warstwą bułki tartej, wyłożyć całą masę ziemniaczaną, wyrównać i posmarować wierzch śmietaną. Piekarnik nagrzać do 200st i piec babkę około 30 min, następnie zmniejszyć temp do 180st i dopiec, babka jest gotowa jak wbity patyczek wyciągniemy suchy, po upieczeniu zostawić jeszcze na kilka minut w piekarniku. Ja podałam z sosem grzybowo-śmietanowym, ale można podać dowolnym sosem.