caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Babka ziemniaczana

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Połączenie staropolskich smaków z odrobiną Orientu

Babka ziemniaczana Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babka ziemniaczana

 

  • 2 kg ziemniaków
  • 3 jaja
  • 250-300g cienkiej kiełbasy
  • 3-4 plastry schabu
  • 250-300g surowego boczku
  • 3-4 łyżki mąki
  • 1 szklanka pokrojonych grzybów leśnych (mogą być mrożone)
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki Sosu sojowo-grzybowego Tao-Tao
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • tłuszcz i bułka do formy

Sposób przygotowania:

Babka ziemniaczana
Ziemniaki obrać i zetrzeć jak na placki ziemniaczane. Razem z ziemniakami zetrzeć obraną cebulę, wszystko razem osączyć na sicie. Do masy ziemniaczanej dodać jaja, mąkę, 1 płaską łyżkę majeranku, grzyby i sos sojowo-grzybowy, wszystko dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i jeszcze raz wymieszać. Kiełbasę i boczek pokroić w plastry, schab bardzo cienko rozbić i przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Formę (ja użyłam keksówki, ale może być też tortownica) nasmarować i wysypać bułką. Na dno położyć warstwę plastrów boczku, na to ok. 1/2 masy ziemniaczanej. Następnie warstwę plastrów kiełbasy, jednocentymetrowa warstwę masy ziemniaczanej, kolejną warstwę z kiełbasy i resztę masy ziemniaczanej. Na wierzchu ułożyć przygotowany wcześniej schab i całość przykryć plastrami boczku. Piec w temp. 160 stopni przez około 1,5 godziny. Podawać na ciepło.

Jako dodatek polecam marynowane grzyby i sos pieczeniowy lub grzybowy  
Babka ziemniaczana
Upieczona babka jeszcze w formie
Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana