Sposób przygotowania:
Babka ziemniaczana
Ziemniaki obrać i zetrzeć jak na placki ziemniaczane. Razem z ziemniakami zetrzeć obraną cebulę, wszystko razem osączyć na sicie. Do masy ziemniaczanej dodać jaja, mąkę, 1 płaską łyżkę majeranku, grzyby i sos sojowo-grzybowy, wszystko dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem i jeszcze raz wymieszać. Kiełbasę i boczek pokroić w plastry, schab bardzo cienko rozbić i przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Formę (ja użyłam keksówki, ale może być też tortownica) nasmarować i wysypać bułką. Na dno położyć warstwę plastrów boczku, na to ok. 1/2 masy ziemniaczanej. Następnie warstwę plastrów kiełbasy, jednocentymetrowa warstwę masy ziemniaczanej, kolejną warstwę z kiełbasy i resztę masy ziemniaczanej. Na wierzchu ułożyć przygotowany wcześniej schab i całość przykryć plastrami boczku. Piec w temp. 160 stopni przez około 1,5 godziny. Podawać na ciepło.
Jako dodatek polecam marynowane grzyby i sos pieczeniowy lub grzybowy
Formę (ja użyłam keksówki, ale może być też tortownica) nasmarować i wysypać bułką. Na dno położyć warstwę plastrów boczku, na to ok. 1/2 masy ziemniaczanej. Następnie warstwę plastrów kiełbasy, jednocentymetrowa warstwę masy ziemniaczanej, kolejną warstwę z kiełbasy i resztę masy ziemniaczanej. Na wierzchu ułożyć przygotowany wcześniej schab i całość przykryć plastrami boczku. Piec w temp. 160 stopni przez około 1,5 godziny. Podawać na ciepło.
Jako dodatek polecam marynowane grzyby i sos pieczeniowy lub grzybowy
Pyza
caroline1983
msewka
jaNina
Natala1210
luna
Mikrula