Bożena1968

Bożena1968

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Babka ziemniaczana we francuskim wydaniu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Babka ziemniaczana, ale inaczej ...

Babka ziemniaczana we francuskim wydaniu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka ziemniaczana we francuskim wydaniu

 

 

Sposób przygotowania:

Babka ziemniaczana we francuskim wydaniu
Kiełbasę i obrane ziemniaki pokroić w plasterki. Ziemniaki wrzucić na wrzącą wodę, osolić. Po 3 minutach odcedzić , odsączyć.Średnią tortownicę wylepić połową ciasta francuskiego, ułożyć warstwę ziemniaków i kiełbasy [ ja troszkę podsmażyłam].Śmietanę podgrzać i wymieszać z roztrzepanymi jajkami.Doprawić ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem.Sosem polać ziemniaki i kiełbaskę i przykryć drugą częścią ciasta. Na środku kieliszkiem wyciąć otwór.Jeśli ciasto jeszcze zostało, wyciąć z niego paski i udekorować wierzch placka.Posmarować roztrzepanym żółtkiem.Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Babka ziemniaczana we francuskim wydaniu
Tortownica wylepiona częścią ciasta francuskiego.
Babka ziemniaczana we francuskim wydaniu
Ugotowane ziemniaki ułożone na cieście francuskim.
Babka ziemniaczana we francuskim wydaniu
Pokrojona i podsmażona kiełbaska na ziemniakach.
Babka ziemniaczana we francuskim wydaniu
Całość zalana sosem śmietanowym z jajkami.