misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Bajaderka Eli

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

bajaderka na cieście i w polewie;-)

Bajaderka Eli

Składniki:

Bajaderka Eli

 

  • CIASTO:
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 25 dag margaryny
  • szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz do formy
  • MASA:
  • 5 łyżek powideł śliwkowych
  • łyżka kakao
  • szklanka mleka
  • 5 łyżek rumu
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag orzechów
  • 5 dag śliwek kandyz.
  • 5 dag moreli kandyz.
  • DOD EKORACJI:
  • gotowa polewa czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

Bajaderka Eli
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, jajka i zagnieść ciasto. Podzielić na połowę, rozwałkować na dwa placki. Przełożyć je do wysmarowanych tłuszczem form i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut w temp170stC na złoty kolor. Po upieczeniu i wystudzeniu jeden placek drobno pokruszyć. Mleko zagotować i ostudzić. Rodzynki sparzyć, orzechy posiekać, śliwki i morele drobno pokroić. Pokruszone ciasto wsypać do miski, zalać mlekiem i rumem, dodać kakao i bakalie, dokładnie wymieszać. Drugi placek posmarować powidłami, przełożyć masą, wyrównać wierzch i boki. Polewę przygotować wg przepisu na opakowaniu i równo rozprowadzić po powierzchni ciasta. Odstawić do lodówki do schłodzenia.