Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Bakłażanowe ciasto z polewą jogurtową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne, mega wilgotne ciasto na bazie dość nietypowego składnika, jeśli chodzi o słodkie wypieki. Podstawą ciasta jest bowiem bakłażan. Dzięki niemu ciasto ma niepowtarzalny smak. Idealnym uzupełnieniem całości jest polewa jogurtowa i pomarańcze.

Bakłażanowe ciasto z polewą jogurtową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bakłażanowe ciasto z polewą jogurtową

 

 

 

Sposób przygotowania:

Bakłażanowe ciasto z polewą jogurtową
Bakłażany kroimy w zgrabną kostkę. Na patelni topimy łyżkę masła, dodajemy brązowy cukier i miód. Dodajemy bakłażana. Karmelizujemy, aż bakłażan zmięknie. Przekładamy do dobrego blendera. Do jeszcze ciepłego bakłażana dodajemy połamaną czekoladę. Całość blendujemy. Stopniowo dodajemy pozostałe składniki- wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę kukurydzianą, jajka, cukier waniliowy, olej oraz jogurt. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy ok. 80-90 minut, termoobieg, 180 stopni. Ciasto ma wyjść bardzo wilgotne, "zakalcowate", więc nie musimy przejmować się suchym patyczkiem. Jeśli chcemy je wyciągnąć z tortownicy, to warto dno wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto studzimy. Polewa- Masło ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy jogurt- powinien być w temp. pokojowej oraz mleko w proszku. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Do żelatyny dodajemy odrobinę masy maślano-jogurtowej. Następnie masę z żelatyną przekładamy do kremu. Całość dobrze mieszamy i chłodzimy. Na zimne ciasto wykładamy masę. Zdobimy gorzką czekoladą i filecikami z pomarańczy. Smacznego!
Bakłażanowe ciasto z polewą jogurtową
Etap 1Bakłażanowe ciasto z polewą jogurtową - blendowanie bakłażana z czekoladą
Bakłażanowe ciasto z polewą jogurtową
Etap 2 Bakłażanowe ciasto z polewą jogurtową - ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy ok. 28 cm.
Bakłażanowe ciasto z polewą jogurtową
Etap 3 Bakłażanowe ciasto z polewą jogurtową - upieczone ciasto studzimy, aby móc udekorować je polewą jogurtową
Bakłażanowe ciasto z polewą jogurtową
Etap 4 Bakłażanowe ciasto z polewą jogurtową - gotowe ciasto