Sposób przygotowania:
Baklazany nadziewane
Na duzej brytwance rozkladamy papier do pieczenia.Baklazany myjemy , odcinamy konce i kroimy w zdluz. Lyzeczka delikatnie wydrazamy, nacieramy dobrze cytryna,polewamy oliwa i ukladamy na papierze w brytwance. Pieczemy ok. 15 min aby zmiekly. Cebulke rumienimy na oliwie, dodajemy mieso,przyprawy, wino , sok pomodorowy, natke , podlewamy woda i dusimy przez ok. 30 min. Przygotowujemy sos beszamelowy. Maslo rozgrzewamy , dodajemy make, podsmazamy moment, dodajemy mleko, przyprawy i ciagle mieszajac doprowadzamy do wrzenia, nastepnie dodajemy ser. Faszerujemy miesem upieczone baklazany, nakladamy lyzka sos beszamelowy, posypujemy startym serem i pieczemy ok. 30 min w srednio goracym piekarniku.
Barbara Malafouris