Niki

Niki

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Książka Kucharska: Kuchnia grecka po naszemu

Baklazany nadziewane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sos miesny mozna zrobic od poprzedniego dnia aby zaoszczedzic czasu.Sos beszamel bez jajek jest mniej kaloryczny

Baklazany nadziewane

Składniki:

Baklazany nadziewane

 

  • ok 10 szerokich baklazanow
  • 1 duza pokrojona cebula
  • 1 filizanka oliwy z oliwek( wykorzystajcie ja do wszystkich czynnosci0
  • 1/2 kg wolowego miesa mielonego
  • 1/2 filizanki bialego wytrawnego wina lub nie
  • posiekana natka pietruszki
  • 1/2 filizanki soku pomidorowego
  • tarty ser zolty
  • 2 cytryny
  • sol,pieprz
  • na sos beszamelowy:
  • 2 lyzki masla
  • 2 czubate lyzki maki
  • ok. 1/2 litra mleka
  • odrobona galki muszkatulowej
  • 150 gram tartego zoltego sera
  • mozna dodac 2 jajka

Sposób przygotowania:

Baklazany nadziewane
Na duzej brytwance rozkladamy papier do pieczenia.Baklazany myjemy , odcinamy konce i kroimy w zdluz. Lyzeczka delikatnie wydrazamy, nacieramy dobrze cytryna,polewamy oliwa i ukladamy na papierze w brytwance. Pieczemy ok. 15 min aby zmiekly. Cebulke rumienimy na oliwie, dodajemy mieso,przyprawy, wino , sok pomodorowy, natke , podlewamy woda i dusimy przez ok. 30 min. Przygotowujemy sos beszamelowy. Maslo rozgrzewamy , dodajemy make, podsmazamy moment, dodajemy mleko, przyprawy i ciagle mieszajac doprowadzamy do wrzenia, nastepnie dodajemy ser. Faszerujemy miesem upieczone baklazany, nakladamy lyzka sos beszamelowy, posypujemy startym serem i pieczemy ok. 30 min w srednio goracym piekarniku.