Sposób przygotowania:
Bakłażany z cielęciną
Bakłażany przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć.Każdą połówkę skropić sokiem z cytryny.Wydrążony miąższ zmiksować.Cebulę obrać,posiekać,wymieszać z mięsem,bułką,jajkami,solą i pieprzem.Pomidory przekroić na pół,usunąć pestki,miąższ pokroić w kostkę.Oregano i oliwki posiekać.Połowę ziół wymieszać z pomidorami,miąższem bakłażanów i oliwkami.Masą napełnić bakłażany.Ułożyć je w formie,podlać bulionem.Piec 40 minut w temperaturze 180`C.Bakłażany obłożyć serem 5 minut przed końcem pieczenia.Czosnek obrać,posiekać,zeszklić na oleju.Dodać przecier,przyprawić solą,pieprzem,szczyptą cukru,resztą oregano i pieprzem cayenne.Bakłażany podawać z sosem pomidorowym.