ania1904

ania1904

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Bakłażany z cielęciną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Połówki bakłażanów warto najpierw oprószyć solą,odstawić na 30 minut,a potem opłukać.Wówczas na pewno nie będą gorzkie

Bakłażany z cielęciną

Składniki:

Bakłażany z cielęciną

 

 

Sposób przygotowania:

Bakłażany z cielęciną
Bakłażany przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć.Każdą połówkę skropić sokiem z cytryny.Wydrążony miąższ zmiksować.Cebulę obrać,posiekać,wymieszać z mięsem,bułką,jajkami,solą i pieprzem.Pomidory przekroić na pół,usunąć pestki,miąższ pokroić w kostkę.Oregano i oliwki posiekać.Połowę ziół wymieszać z pomidorami,miąższem bakłażanów i oliwkami.Masą napełnić bakłażany.Ułożyć je w formie,podlać bulionem.Piec 40 minut w temperaturze 180`C.Bakłażany obłożyć serem 5 minut przed końcem pieczenia.Czosnek obrać,posiekać,zeszklić na oleju.Dodać przecier,przyprawić solą,pieprzem,szczyptą cukru,resztą oregano i pieprzem cayenne.Bakłażany podawać z sosem pomidorowym.