PaniTereska

PaniTereska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Bałwanki drożdżowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Śliczne zimowe bałwanki, wiele radości przy pieczeniu i jedzeniu.

Bałwanki drożdżowe

Składniki:

Bałwanki drożdżowe

 

  • Ciasto:
  • 450 g mąki
  • 1 Drożdże instant Dr. Oetkera
  • 250 ml mleka lekko podgrzanego
  • 70 g masła
  • 80 g (4 łyżki) cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki Cukru wanilinowego Dr. Oetkera
  • Krem:
  • 1 Krem budyniowy tradycyjny Dr. Oetkera
  • 500 ml mleka
  • 200 g miękkiego masła
  • Do dekoracji:
  • 1 Polewa gotowa deserowa Dr. Oetkera
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Bałwanki drożdżowe
Sposób przygotowania: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami. W kolejności dodawać pozostałe składniki ciasta, zagnieść gładkie ciasto. Miskę nakryć lnianą ściereczką, ciasto odstawić w ciepłe miejsce (najlepiej do piekarnika nagrzanego do 50°C), tak długo, aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie. Ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na grubość 1 cm, wycinać bałwanki za pomocą metalowej foremki lub szablonu. Bałwanki układać na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na 25 min. do ponownego wyrośnięcia. Piec około 15 min. Piekarnik gazowy: temp. 180°C (powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 180°C (powinien być podgrzany) Do wysokiego naczynia wlać połowę mleka, wsypać krem budyniowy, wymieszać. Resztę mleka zagotować. Garnek zestawić z ognia, wlać rozprowadzony krem i ciągle mieszając, zagotować. Masę kremową wlać do miski, odstawić do wystudzenia. Miskę przykryć folią spożywczą, aby na powierzchni nie utworzyła się skórka. Zimną masę kremową zmiksować, dodając do niej stopniowo 200 g miękkiego masła. Wystudzone ciastka przekroić poziomo na pół. Posmarować kremem, udekorować (zrobić oczka i guziki). Polewę rozpuścić w kąpieli wodnej, gorącą przelać do miseczki, pędzelkiem posmarować czapeczki, bałwanki oprószyć delikatnie cukrem pudrem. Rada Kuchni Dr. Oetkera: Jeśli nie mamy foremki w kształcie bałwanka, możemy użyć foremek w innych kształtach.