cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Baranina w sosie jogurtowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

baraninka z sosem

Baranina w sosie jogurtowym

Składniki:

Baranina w sosie jogurtowym

 

Sposób przygotowania:

Baranina w sosie jogurtowym
Mięso umyć, pokroić na duże kawałki. W rondlu zagotować wodę, osolić. Do wrzątku włożyć mięso (woda powinna przykrywać całkowicie mięso), dodać liść laurowy, ziele angielskie, zagotować. Cebulę obrać, umyć, pokroić w plasterki, dodać do mięsa. Gotować na małym ogniu. Po wyparowaniu  połowy płynu, bulion przecedzić, przestudzić, odlać odrobinę bulionu, rozprowadzić w nim mąkę, dodać jogurt, wlać do pozostałego bulionu, zagotować. Do gorącego sosu włożyć mięso i cebulę, doprawić sokiem z cytryny ubitym z żółtkami.

Do gotowego dania dodać według uznania czerwoną ostrą paprykę, sól, czarny mielony pieprz, posypać posiekanym koperkiem i natką pietruszki.



Tagi:

mięso danie