Sposób przygotowania:
Barszcz czerwony Eli na indykuprzygotowanie fasoli
Fasolę umyć i zalać wodą na 6 godzin żeby się namoczyła. Namoczoną fasolę odcedzić, opłukać, zalać wodą i gotować aż będzie miękka.
przygotowanie wywaru
Kark z indyka opłukać, włożyć do dużego garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zalać około 4-ma litrami wody, posolić i gotować aż mięso z karku będzie miękkie.
Kark wyjąć z wywaru, oddzielić mięso od kości i pokroić.
przygotowanie buraków
Buraki obrać, umyć i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
przygotowanie jarzyn
Marchewki, pietruszkę i seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
przygotowanie ziemniaków
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w słupki jak na frytki. Ziemniaki włożyć do garnka, zalać wodą tak żeby były przykryte, posolić i ugotować.
przygotowanie zupy
Do wywaru dodać potarte buraki, jarzyny, ocet i gotować aż wszystko będzie miękkie. Do zupy dodać ugotowane ziemniaki razem z wodą, odcedzoną fasolę, pokrojone mięso i zagotować.
Śmietanę wymieszać z mąką, wlać do zupy i zagotować. Gotową zupę doprawić do smaku czosnkiem granulowanym, pieprzem i maggi. Smacznego!