eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Barszcz czerwony Eli na indyku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Barszcz czerwony gotowany na karku indyczym z fasolą mały jaś. Zupa jest bardzo pożywna w sam raz na jesienne chłody.

Barszcz czerwony Eli na indyku

Składniki:

Barszcz czerwony Eli na indyku

wywar

warzywa

reszta składników

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony Eli na indyku

przygotowanie fasoli

Barszcz czerwony Eli na indyku
Namoczoną fasolę przepłukać i ugotować do miękkości.

Fasolę umyć i zalać wodą na 6 godzin żeby się namoczyła. Namoczoną fasolę odcedzić, opłukać, zalać wodą i gotować aż będzie miękka.

przygotowanie wywaru

Barszcz czerwony Eli na indyku
Z karku, ziela angielskiego, liści laurowych ugotować wywar.

Kark z indyka opłukać, włożyć do dużego garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zalać około 4-ma litrami wody, posolić i gotować aż mięso z karku będzie miękkie.

Kark wyjąć z wywaru, oddzielić mięso od kości i pokroić.

przygotowanie buraków

Barszcz czerwony Eli na indyku
Obrane ze skórki i umyte buraki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.i

Buraki obrać, umyć i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

przygotowanie jarzyn

Barszcz czerwony Eli na indyku
Obrane i umyte jarzyny zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

Marchewki, pietruszkę i seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

przygotowanie ziemniaków

Barszcz czerwony Eli na indyku
Obrane i umyte ziemniaki pokroić jak na frytki.

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w słupki jak na frytki. Ziemniaki włożyć do garnka, zalać wodą tak żeby były przykryte, posolić i ugotować.

przygotowanie zupy

Do wywaru dodać potarte buraki, jarzyny, ocet i gotować aż wszystko będzie miękkie. Do zupy dodać ugotowane ziemniaki razem z wodą, odcedzoną fasolę, pokrojone mięso i zagotować.

Śmietanę wymieszać z mąką, wlać do zupy i zagotować. Gotową zupę doprawić do smaku czosnkiem granulowanym, pieprzem i maggi. Smacznego!