Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Barszcz czerwony na perliczce

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Klarowny barszcz czerwony uszlachetniony wywarem z perliczki, podany z pierożkami z perliczki i z wędzonych śliwek.

Barszcz czerwony na perliczce

Składniki:

Barszcz czerwony na perliczce

 

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony na perliczce
Do garnka włóż perliczkę, włoszczyznę, grzyby, liść laurowy i ziele angielskie, całość zalej wodą i gotuj aż do momentu kiedy perliczka zmięknie, gotowy wywar przecedź przez sito. Buraki obierz i pokrój w kostkę, jednego buraka pokrój w plastry i wytnij z niego Świąteczne kształty, tak przygotowane buraki zalejwywarem i gotuj przez 5min, po tym czasie odstaw barszcz na 15min aby kolor się wzmocnił, gotową zupę dopraw czosnkiem, octem i majerankiem. Przejdź do robienia pierożków: mięso z perliczki przepuść przez maszynkę, dodaj drobno siekane grzyby i wędzone śliwki oraz cebulę podsmażoną na maśle, z mąki wody i oleju zagnieć ciasto. Na rozwałkowane ciasto ułóż kuleczki z farszu, przykryj drugą porcją ciasta i wycinaj Świąteczne kształty. Tak powstałe pierożki podawaj z barszczem i kawałkami ugotowanych buraków.