Sposób przygotowania:
Barszcz czerwony z suszonymi grzybami
Suszone grzyby płuczemy w letniej wodzie, następnie zalewamy je 3 szklankami wody o dostawiamy na całą noc, żeby namiękły. Następnego dnia gotujemy je w tej samej wodzie z dodatkiem szczypty soli, liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu. Buraki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą (2 l) i gotujemy pod przykryciem do miękkości - około półtorej godziny. Po ugotowaniu buraki zostawiamy w pozostałym bulionie na kilka godzin, najlepiej na całą noc, żeby nabrały mocy. Buraki wyjmujemy z powstałego soku, ścieramy je na grubych oczkach tarki i wkładamy z powrotem do garnka, zagotowujemy i gotujemy 5 minut. Następnie wywar przelewamy przez sito. Do "czystego" soku dodajemy bulion grzybowy wraz z grzybami, majeranek, całość chwilkę razem gotujemy doprawiając do smaku solą i pieprzem, octem i sokiem z cytryny. Podawać z krokietami, pasztecikami lub pierogami. Smacznego :)