SUPERPRZEPIS

Barszcz czerwony z uszkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Barszczyk czerwony kiszony z uszkami z grzybami

Barszcz czerwony z uszkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Barszcz czerwony z uszkami

 

  • Barszcz
  • 1 kg czerwonych buraczków
  • 2 l przegotowanej wody
  • 2 kromki chleba żytniego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego

 

  • Ciasto na uszka
  • 25 dag mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • woda letnia
  • sól

 

  • Nadzienie do uszek
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony z uszkami
Barszcz - Do kamiennego garnka kroimy w plasterki obrane buraki, dodajemy przyprawy i zalewamy wodą by przykryć buraczki na wierzch rozkładamy kromki chleba. Całość odkładamy na 4 dni .Po upływie tych dni przecedzamy i rozprowadzamy z rosołem lub wywarem jarzynowym. Doprawiamy jeszcze do smaku.

Uszka- Ugotowane grzyby mielimy dodajemy podsmażoną cebulkę i doprawiamy do smaku . Gotowym farszem nadziewamy ciasto formując uszka.

Ciasto robimy mieszając ze sobą składniki wyrabiając energicznie ciasto. Następnie cienko rozwałkowujemy wycinamy kółeczka- sklejamy z farszem na kształt uszka.Gotowe uszka gotujemy w osolonej wodzie
Barszcz czerwony z uszkami
Gotowe ugotowane uszka z grzybami do barszczu