Sposób przygotowania:
Barszcz Ukraiński
Fasolę przebrać, wypłukać. Namoczyć w letniej przegotowanej wodzie i pozostawić na jedną noc. Następnego dnia gotować do miękkości w , w której się moczyła. Kości umyć, włożyć do garnka, zalać 2 litami zimnej wody, zagotować. Usunąć szumowiny i gotować na małym ogniu około 20 minut. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler oraz buraki obrać, pokroić w kostkę. Por oczyścić i posiekać. Warzywa dodać do wywaru. Posolić, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu około 45 minut. Kapustę wypłukać. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę i smażyć kilka minut, podlewając wodą. Kapustę i pomidory dodać na kwadrans przed końcem gotowania. Gdy warzywa będą miękkie, dodać odcedzoną, ugotowaną fasolę. Zupę zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką. Zagotować. Przyprawić solą, sokiem cytrynowym, pieprzem i cukrem. Barszcz podawać posypany posiekanym koperkiem.