Sposób przygotowania:
Barszcz ukraiński bez koncentratu
Żeberka umieścić w garnku z wodą. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać z skórki, umyć i włożyć do garnka z wodą i żeberkami. Następnie dodać białą część selera, gałązkę magii, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz kolorowy, cebulę oraz czosnek i ugotować wywar. Fasolę moczyć kilka godzin w wodzie i dodać ją do gotującego się wywaru. Dwie marchewki pokroić w półksiężyce, a buraka obrać z skórki i pokroić na małe kawałki. Odlać 2 szklanki wywaru, przelać do drugiego garnka, a następnie dodać pokrojone marchewki i buraka. Kapustę włoską poszatkować , dodać do marchewki i buraków i dusić 15 minut pod przykryciem. Gdy warzywa będą na pół miękkie przełożyć je do garnka z wywarem z fasolą. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do barszczu i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę doprawić do smaku solą.