Sposób przygotowania:
Barszcz z Mazur
Obrać i pokroić w kostkę włoszczyznę .Zalać mięso i warzywa 2,5 litra wody .Dodać 1/2 łyżeczki soli , liść laurowy .Gotować przez 30 minut .Obrane i utarte na grubej tarce jabłko i buraki dusić na patelni na maśle kilka minut .Posolić i posypać cukrem i doprawić sokiem z cytryny .Wrzucić do wywaru i gotować do miękkości .Obrać mięso od kości i włożyć do zupy .Mąkę rozrobić z zimną wodą i zaciągnąć nią zupę - zagotować .Doprawić sokiem z cytryny i pieprzem .
Rozrobić śmietanę z odrobina ciepłej zupy i wlać do garnka .
Zupę posypać koprem.
Rozrobić śmietanę z odrobina ciepłej zupy i wlać do garnka .
Zupę posypać koprem.