Sposób przygotowania:
barszcz z uszkami 2
Barszcz:
Warzywa obieramy. Buraki kroimy w plastry i gotujemy z pozostałymi warzywami (bulion warzywny), dodajemy również 2 ziarenka pieprzu czarnego, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy i czosnek. Po ugotowaniu cedzimy bulion dodajemy zakwas (według uznania) i całość zabielamy śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem.
Uszka:
Zagniatamy ciasto z mąki, jajka, wody i soli. grzyby suszone gotujemy do miękkości (można je wcześniej namoczyć), mielimy przez maszynkę do mięsa. Mieszamy z bułką tartą, by uzyskały twardą konsystencję, doprawiamy solą i pieprzem. Ciast wałkujemy na grubość ok 2 mm, wykrawamy kieliszkiem krążki nakładamy farsz i zlepiamy tak jak pierogi, na końcu zlepiamy dwa końce pieroga razem. Gotujemy w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia na wierzch. podajemy z gorącym barszczem.
Warzywa obieramy. Buraki kroimy w plastry i gotujemy z pozostałymi warzywami (bulion warzywny), dodajemy również 2 ziarenka pieprzu czarnego, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy i czosnek. Po ugotowaniu cedzimy bulion dodajemy zakwas (według uznania) i całość zabielamy śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem.
Uszka:
Zagniatamy ciasto z mąki, jajka, wody i soli. grzyby suszone gotujemy do miękkości (można je wcześniej namoczyć), mielimy przez maszynkę do mięsa. Mieszamy z bułką tartą, by uzyskały twardą konsystencję, doprawiamy solą i pieprzem. Ciast wałkujemy na grubość ok 2 mm, wykrawamy kieliszkiem krążki nakładamy farsz i zlepiamy tak jak pierogi, na końcu zlepiamy dwa końce pieroga razem. Gotujemy w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia na wierzch. podajemy z gorącym barszczem.