Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Biała kiełbasa w sosie piwnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kiełbasę w sosie piwnym podawać z ziemniakami i surówką lub z pieczywem.

Biała kiełbasa w sosie piwnym

Składniki:

Biała kiełbasa w sosie piwnym

 

  • 1/2 kg białej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szkl jasnego piwa
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki masła
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa maggi do smaku

Sposób przygotowania:

Biała kiełbasa w sosie piwnym
Piwo wlać do garnka, zagotować, włożyć kiełbasę, czosnek, i obraną pokrojoną na ćwiartki cebulę, gotować na małym ogniu około 30 minut. Kiełbasę wyjąć, pokroić na kawałki a cebulę i czosnek zmiksować lub przetrzeć przez sito. Z masła, smalcu i mąki zrobić zasmażkę, połączyć z sosem, przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi, włożyć pokrojoną kiełbasę i zagotować.