Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Biała kiełbasa w starym stylu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Zupełnie mnie zakręciło .Co zaczynam przygotowania do obiadu - jedno mi w głowie - przepis ma być wg zasad kuchni staropolskiej .

Biała kiełbasa w starym stylu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biała kiełbasa w starym stylu

 

  • 2 białe kiełbasy surowe
  • 1 cebula
  • 2 kapelusze grzybów suszonych
  • gałązka rozmarynu
  • kilka jagód jałowca
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju ( ja używam z pestek winogron)
  • 1 listek maggi ogrodowego
  • 1 łyżeczka utartego suchego piernika bez polewy i bakalii ( domowy na miodzie)
  • 1 łyżeczka musztardy

 

Sposób przygotowania:

Biała kiełbasa w starym stylu
Grzyby namoczyć i ugotować w wodzie. Wyjąć grzyby pozostawiając wywar . Grzyby pokroić w grube paski. Przygotować pastę przyprawową z oleju , miodu, odrobiny wody, pieprzu , szczypty soli i rozgniecionego jałowca. Kiełbaski natrzeć pastą przyprawową - ułożyć w pojemniku , dołożyć zgniecioną gałązkę rozmarynu. Zostawić na 15 minut. Na patelnię na rozgrzane masło wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i smażyć na złoto. Dodać rozmaryn , zmiażdżone owoce jałowca , liść maggi i chwilę smażyć by nadały cebuli aromatu. Między piórka cebuli włożyć kiełbaski i obsmażyć je na rumiano ze wszystkich stron. Podlać wodą z gotowania grzybów. Wrzucić grzyby . Przykryć i dusić 15 minut na małym gazie . Wyjąć zioła . Sos doprawić do smaku odrobiną utartego suchego piernika i musztardą.
Biała kiełbasa w starym stylu
Namoczyć i ugotować grzyby suszone w pół szklanki wody
Biała kiełbasa w starym stylu
Białą kiełbasę zamarynować w przyprawach
Biała kiełbasa w starym stylu
Obsmażyć kiełbaski razem z cebulą i przyprawami
Biała kiełbasa w starym stylu
Sos doprawić musztardą i utartym piernikiem