Sposób przygotowania:
Biała kiełbasa w starym stylu
Grzyby namoczyć i ugotować w wodzie. Wyjąć grzyby pozostawiając wywar . Grzyby pokroić w grube paski. Przygotować pastę przyprawową z oleju , miodu, odrobiny wody, pieprzu , szczypty soli i rozgniecionego jałowca. Kiełbaski natrzeć pastą przyprawową - ułożyć w pojemniku , dołożyć zgniecioną gałązkę rozmarynu. Zostawić na 15 minut. Na patelnię na rozgrzane masło wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i smażyć na złoto. Dodać rozmaryn , zmiażdżone owoce jałowca , liść maggi i chwilę smażyć by nadały cebuli aromatu. Między piórka cebuli włożyć kiełbaski i obsmażyć je na rumiano ze wszystkich stron. Podlać wodą z gotowania grzybów. Wrzucić grzyby . Przykryć i dusić 15 minut na małym gazie . Wyjąć zioła . Sos doprawić do smaku odrobiną utartego suchego piernika i musztardą.
edytaha