Sposób przygotowania:
Biała na kapuście z grzybami i boczkiem
Kapustę ugotować, przestudzić i odcisnąć ( można pokroić ). Grzyby namoczyć, ugotować a po odlaniu z wody pokroić. Cebule i czosnek obrać, umyć i pokroić w kostkę. Boczek tak jak cebulę i czosnek pokroić też w kostkę. Zagotować wodę w garnku do kiełbasy, włożyć ją do wrzątku i zostawić na 15 minut, a potem wyjąć kiełbaski z wody i każdą lekko ponacinać po przestudzeniu. Rozgrzać patelnię, wrzucić pokrojony boczek i podsmażyć go a potem dodać cebulę i czosnek i dalej przez chwilę smażyć. Kapustę po odciśnięciu przełożyć do miski, dodać posiekane grzyby i podsmażone składniki oraz przyprawy do smaku i całość wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wyłożyć kapustę. Na kapuście ułożyć ponacinane kiełbaski i zalać wszystko rosołem ( ma być go tyle aby kapusta była zakryta ) i oprószyć kiełbaski papryką. Naczynie wstawić do piekarnika, nastawić temperaturę na 190 stopni i zapiekać 60-70 minut od momentu wyłączenia się lampki oznajmiającej nagrzanie piekarnika. Podawać na gorąco z pieczywem lub jak ktoś woli z ziemniakami.
2milutka
zewa
Oj tak, na noc za ciężkie takie jedzonko :)
gusia1000
zewa
Gusia na kolację za ciężkie, ja wolę na obiad takie jedzonko.