Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Biała w kawowo-miodowej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Podobają mi się modne ostatnio eksperymenty na kawę w potrawach- nie przypuszczałam nawet jakie to daje bogactwo możliwości

Biała w kawowo-miodowej marynacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biała w kawowo-miodowej marynacie

 

  • 3-4 białe kiełbaski cienkie ( parzone )
  • 1/4 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżeczka mocnej kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka świeżo grubo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron ( 1 do marynaty , 1 do smażenia )
  • 2 łyżki masła
  • 1 gałązka rozmarynu
  • kilka liści lubczyku ( świeży, suszony lub mrożony)
  • 3-4 średnie ziemniaki

 

Sposób przygotowania:

Biała w kawowo-miodowej marynacie
Obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie ziemniaki. Ostudzić. Przygotować składniki marynaty ( zaparzyć i ostudzić kawę). Wymieszać marynatę i zalać nią kiełbaski ( w całości lub przekrojone na pół ).Zostawić na 30 minut. Wyjąć kiełbaski z marynaty - osuszyć by nie ,, strzelały " w czasie smażenia. Rozgrzać olej i masło ( 1 łyżka masła, 1 łyżka oleju ). Obsmażyć na rumiano kiełbaski. Dorzucić wyjęte z marynaty rozmaryn i lubczyk. Dołożyć obok pokrojone na grube plastry ziemniaki i obsmażyć na rumiano. Podlewać kiełbaski i ziemniaki po 2 łyżki marynaty i dusić odkryte aż odparuje. Dolać następne dwie łyżki marynaty i znów poczekać aż odparuje ( zużyć tak połowę marynaty- reszta do wylania). Doprawić solą i grubo mielonym pieprzem.
Biała w kawowo-miodowej marynacie
Białe kiełbaski zalać marynatą kawowo-miodową
Biała w kawowo-miodowej marynacie
Osuszyć wyj ęte z marynaty kiełbaski kuchennymi ręcznikami
Biała w kawowo-miodowej marynacie
Obsmażyc kiełbaski na rumiano na mieszance oleju i masła
Biała w kawowo-miodowej marynacie
Obok kiełbasek obsmażyć pokrojone w plastry ziemniaki -podlać marynatą i chwilę dusić