Sposób przygotowania:
Biała w kawowo-miodowej marynacie
Obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie ziemniaki. Ostudzić. Przygotować składniki marynaty ( zaparzyć i ostudzić kawę). Wymieszać marynatę i zalać nią kiełbaski ( w całości lub przekrojone na pół ).Zostawić na 30 minut. Wyjąć kiełbaski z marynaty - osuszyć by nie ,, strzelały " w czasie smażenia. Rozgrzać olej i masło ( 1 łyżka masła, 1 łyżka oleju ). Obsmażyć na rumiano kiełbaski. Dorzucić wyjęte z marynaty rozmaryn i lubczyk. Dołożyć obok pokrojone na grube plastry ziemniaki i obsmażyć na rumiano. Podlewać kiełbaski i ziemniaki po 2 łyżki marynaty i dusić odkryte aż odparuje. Dolać następne dwie łyżki marynaty i znów poczekać aż odparuje ( zużyć tak połowę marynaty- reszta do wylania). Doprawić solą i grubo mielonym pieprzem.