levy52

levy52

Kucharz
[Przepisów: 10]

Bigos

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dobry przepis na dobry bigos ;)

Bigos

Składniki:

Bigos

 

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • (lub 1 kg kiszonej i 0,5 kg słodkiej)
  • 30 dkg wołowiny
  • 20 dkg łopatki wieprzowej
  • 20 dkg żeberek (ew.wedzone)
  • 20 dkg dobrej kiełbasy
  • 10 dkg wedzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jabłko
  • 2 gałązki selera naciowego
  • pomidor (lub łyżka przecieru pomidorowego)
  • kilka suszonych grzybków
  • kilka suszonych śliwek
  • sól,pieprz, kminek, jałowiec, tymianek,
  • majeranek, ziele angielskie, listek laurowy

 

 

Sposób przygotowania:

Bigos
Mięso na bigos dzień przed gotowaniem nacieramy czosnkiem i przyprawami z łyżką oliwki i wstawiamy na noc do lodówki. Do bigosu zamiast wody można dodać wywar z mięsa, a podlewaa wywarem z grzybków. Kapustę kiszoną kroimy, moczymy chwilę w zimnej a potem w gorącej wodzie, odlewamy. Dodajemy pokrojone jabłko i słodką kapustę, dolewamy wody tyle by przykryła kapustę. Kroimy boczek i lekko podsma?amy z pokrojonym miesem i kawałkami żeberek, dodajemy do kapusty i gotujemy ok. godziny, dodając podsmażoną, pokrojoną w kostkę kiełbaskę i cebulę, obgotowane grzybki i kilka suszonych śliwek (wczeoniej namoczonych), pokrojony seler, pomidor obrany ze skórki i pokrojony albo przecier oraz przyprawy – listek laurowy, ziele angielskie, całe ziarenka pieprzu, a także kminek, jałowiec, tymianek i majerane i pod koniec gotowania dodajemy swieżo zmielony pieprz i próbujemy. Smacznego ;-)