Sposób przygotowania:
Bigos
Mięso na bigos dzień przed gotowaniem nacieramy czosnkiem i przyprawami z łyżką oliwki i wstawiamy na noc do lodówki. Do bigosu zamiast wody można dodać wywar z mięsa, a podlewaa wywarem z grzybków. Kapustę kiszoną kroimy, moczymy chwilę w zimnej a potem w gorącej wodzie, odlewamy. Dodajemy pokrojone jabłko i słodką kapustę, dolewamy wody tyle by przykryła kapustę. Kroimy boczek i lekko podsma?amy z pokrojonym miesem i kawałkami żeberek, dodajemy do kapusty i gotujemy ok. godziny, dodając podsmażoną, pokrojoną w kostkę kiełbaskę i cebulę, obgotowane grzybki i kilka suszonych śliwek (wczeoniej namoczonych), pokrojony seler, pomidor obrany ze skórki i pokrojony albo przecier oraz przyprawy – listek laurowy, ziele angielskie, całe ziarenka pieprzu, a także kminek, jałowiec, tymianek i majerane i pod koniec gotowania dodajemy swieżo zmielony pieprz i próbujemy. Smacznego ;-)