Sposób przygotowania:
Bigos 11
Kiszoną kapustę należy opukać, następnie zalać wodą i chwilę pogotować po czym kapustę odcedzamy, znów zalewamy wodą i tym razem gotujemy już do miękkości(ok. 0,5 h- zależy od kapusty). W tym czasie przygotowujemy mięsa: żeberka smażymy razem z przyprawą do żeberek; boczek kroimy w kostkę i smażymy, gdy już się trochę podsmaży dodajemy cebulkę pokrojoną w pióra i smażymy na złoty kolor. W między czasie do kapusty dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i kminek. Mięso z łopatki kroimy w kostkę, smażymy, dodajemy przyprawę kuchenną, a na końcu przecier pomidorowy. Kiełbasę kroimy w kostkę lub półplasterki i obsmażamy na patelni. Wszystkie podsmażone mięsa dodajemy do kapusty pod koniec gotowania. Dodajemy zasmażkę przygotowaną w następujący sposób: na odrobinie tłuszczu zrumieniamy 2 łyżki mąki i zalewamy zimną wodą i mieszamy do dokładnego rozpuszczenia mąki. Zasmażkę wlewamy do kapusty i doprawiamy bigos solą i pieprzem.