Sposób przygotowania:
Bigos 4
Nasz bigos zaczynamy od przygotowania wszystkich składników. Dzień wcześniej dobrze jest wrzucić grzyby do naczynia i zalać je wodą ok. 2 szklanki. Namoczone grzyby podgotowujemy, i zostawiamy do ostygnięcia. Biała i kiszoną kapustę siekamy na drobno i każdą z osobna przegotowujemy kilkukrotnie wylewając przegotowaną wodę i dodając nową, gotujemy do miękkości. Miękkie kapusty odcedzamy i wsypujemy razem do dużego garnka , wcześniej podgotowane grzyby drobno kroimy i również dodajemy do całości razem z kością wędzoną . Składniki w garnku podlewamy 1,5 szklanką wodą z gotowanych grzybów, gotujemy na małym ogniu ok. godzinę czasu . Następnie dodajemy drobną pokrojoną kiełbasę oraz szynki, przyprawiamy solą , pieprzem liściem laurowym , zielem angielskim oraz przyprawą do bigosu i zostawiamy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. W trakcie wyciągamy kości wędzone z których mięsko samo powinno odejść ewentualnie obieramy i zostawiamy je w naszym bigosie. Na sam koniec dodajemy troszkę koncentratu do smaku. Bigos przed pierwszym podaniem dobrze jest ze dwa razy odgrzać . Smacznego
Konczi