kasnaj

kasnaj

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 189]

Bigos 4

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bigos z suszonymi grzybami gotowany na wędzonej kości.

Bigos 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos 4

 

Sposób przygotowania:

Bigos 4
Nasz bigos zaczynamy od przygotowania wszystkich składników. Dzień wcześniej dobrze jest wrzucić grzyby do naczynia i zalać je wodą ok. 2 szklanki. Namoczone grzyby podgotowujemy, i zostawiamy do ostygnięcia. Biała i kiszoną kapustę siekamy na drobno i każdą z osobna przegotowujemy kilkukrotnie wylewając przegotowaną wodę i dodając nową, gotujemy do miękkości. Miękkie kapusty odcedzamy i wsypujemy razem do dużego garnka , wcześniej podgotowane grzyby drobno kroimy i również dodajemy do całości razem z kością wędzoną . Składniki w garnku podlewamy 1,5 szklanką wodą z gotowanych grzybów, gotujemy na małym ogniu ok. godzinę czasu . Następnie dodajemy drobną pokrojoną kiełbasę oraz szynki, przyprawiamy solą , pieprzem liściem laurowym , zielem angielskim oraz przyprawą do bigosu i zostawiamy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. W trakcie wyciągamy kości wędzone z których mięsko samo powinno odejść ewentualnie obieramy i zostawiamy je w naszym bigosie. Na sam koniec dodajemy troszkę koncentratu do smaku. Bigos przed pierwszym podaniem dobrze jest ze dwa razy odgrzać . Smacznego
Bigos 4
Posiekana biała kapusta gotowana kilkakrotnie .
Bigos 4
Gotowana kiszona kapusta kilkukrotnie z zielem angielskim .
Bigos 4
Połączona kapusta kiszona z biała oraz grzybami .
Bigos 4
Do kapusty i grzybów dodajemy różne mięsa .