Sposób przygotowania:
Bigos 7
Kapustę kiszona wypłukać i odcisnąć. Włożyć do garnka i zalać wodą. Następnie dodać żeberka i porcje rosołową, śliwki oraz liście laurowe. Gotować na małym ogniu. Cebulkę pokroić w drobna kostkę. Smażyć na smalcu aż uzyskamy złoty kolor. Do gotowej cebuli dodać obgotowane, pokrojone w kostkę grzyby. Następnie pokroić w kostkę kiełbasę i dodać do grzybów i cebuli. Całość dusić ok 10 minut a następnie dodać do bigosu. Tak przygotowany bigos gotujemy na wolnym ogniu cały dzień. na noc wystawiamy na balkon bądź do lodówki. W drugim dniu dodajemy dżem śliwkowy oraz przecier pomidorowy (wedle uznania). Doprawić solą i pieprzem. Bigos gotować na małym ogniu cały dzień często mieszając, aby sie nie przypalił. Smacznego!