Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Bigos Edzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wspaniały na świąteczny stół

Bigos Edzi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos Edzi

 

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg kapusty białej
  • 0,5 kg łopatki
  • 0,3 boczku wędzonego
  • 2 laski kiełbasy toruńskiej (lub innej grubo mielonej i nie tłustej)
  • 1 pętko kiełbasy jałowcowej
  • 1 pętko kiełbasy myśliwskiej
  • kilka suszonych prawdziwków lub podgrzybków
  • 2 cebule
  • 2 marchewki średniej wielkości
  • kawałek selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • Koncentrat pomidorowy
  • 3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka w proszku
  • 5 kulek jałowca
  • kminek
  • odrobina pieprzu cayenne
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Bigos Edzi
Kapustę kiszoną przepłukać zimną wodą i pokroić na drobniejsze części, dać do garnka odrobinę oliwy, na rozgrzaną wrzucić kapustę , dodać 2 liście laurowe, 3 kulki jałowca, 2 kulki ziela angielskiego i pieprz. Chwilkę przesmażyć, zalać wodą do 3/4 wysokości kapusty i dusić pod przykryciem. Łopatkę pokroić w kawałki (wielkość taka jaką lubicie), oprószyć solą, pieprzem i papryką, przesmażyć na oliwie i dodać do duszącej się kapusty. Boczek pokroić w kostkę i topić na patelni. Kiełbasę (wszystkie 3 rodzaje) pokroić w kostkę i smażyć na tłuszczu wytopionym z boczku wraz z nim, do smażącej się kiełbasy dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zrumienienia. Usmażone dodać do kiszonej kapusty. Grzyby pokruszyć drobno lub zmielić na proszek i dodać do kapusty. Białą kapustę poszatkować, marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z białą kapustą, doprawić kminkiem, pozostałym liściem, zielem i jałowcem, lekko posolić i ugotować do miękkości kapusty (ja robię to na parze, kapusta ma delikatniejszy smak i nie ma goryczki). Kiedy obie kapusty są już miękkie, łączymy je ze sobą, doprawiamy do smaku resztą przypraw, jeśli nie jest wystarczająco kwaśna, dodajemy przecier pomidorowy. Można również zrobić lekką zasmażkę (ja nie robię ze względów zdrowotnych:() Bigosik najlepiej smakuje po dwóch dniach spędzonych w zimnie:)
Bigos Edzi
Przepłukaną kapustę przesmażamy na odrobinie oliwy
Bigos Edzi
Łopatkę przesmażamy na patelni i dodajemy do kapusty
Bigos Edzi
Pokrojoną w kostkę kiełbasę przesmażamy wraz z boczkiem i cebulą
Bigos Edzi
Białą kapustę szatkujemy i parzymy wraz z warzywami do miękkości