evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Bigos Heni :-)

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Nazwa bigosu jest taka a nie inna.Ponieważ to dzięki Heni odważyłam się ugotować po raz pierwszy w moim życiu Bigos ^^ Dziękuję :))))

Bigos Heni :-)

Składniki:

Bigos Heni :-)

 

  • 2 kg kapusta kiszona
  • 0,5 główka kapusta biała słodka
  • 0,5 kg boczek wędzony
  • 0,5 kg karkówka bez kości
  • 0,3 kg wołowina bez kości
  • pół pędka kiełbasy chłopskiej (dałam pół bo cały jest dość duży)
  • 20g grzybki suszone ( ja dałam podgrzybki)
  • 3 łyżki koncentrat pomidorowy (pudliszki)
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki margaryna
  • 3 kostki (bulion na żeberkach Winiary)
  • 3 szklanki wody
  • 5 ziaren czarny pieprz
  • 5 - 7 ziaren ziele angielskie
  • 5 - 7 listek laurowy
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 łyżki majeranku
  • sól do smaku (według uznania)

Sposób przygotowania:

Bigos Heni :-)
Więc ja zrobiłam tak: Boczek,miesko i kiełbaskę pokroiłam na średnią kostkę.Kapustkę białą i kiszona poszatkowałam (kiszona tyle o ile aby sie tak nie ciągneła a białą poszatkowałam drobno) ( W międzyczasie szybko rozpuściłam kostki bulionowe w gorącej wodzie) W dużym garnku rozpuściłam margaryne nastepnie dodałam pokrojone miesko i wedlinę. Podsmazyłam na lekko brązowy kolorek,wrzuciłam do niego posiekaną w piórka cebulke i jeszcze minutke smazyłam mieszając.Po tym czasie do tego dołożyłam 3 łyzki przecieru pomidorowego i smazyłam jeszcze dwie minutki.Potem wlałam wywar do garnka z mięsem , dodałam kapustę i wszystkie w/w przyprawy.Gotowałam na wolnym ogniu 2h od czasu do czasu mieszając. I jaki wyszedł ???? Rewelacyjny !!!!!! SMACZNEGO :)