Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Bigos nadwiślański

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo smaczny bigos nadwiślański

Bigos nadwiślański Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bigos nadwiślański

 

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 80 dkg łopatki wieprzowej bez kości
  • 1 laska cienkiej kiełbasy
  • 30 dkg wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • mała puszka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kminek
  • 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka margaryny
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Bigos nadwiślański
Łopatkę dokłanie myjemy i wkładamy do garnka. Gotujemy do miękkości (lekko solimy mięso pod koniec gotowania). Do drugiego garnka wkładamy posiekaną oraz wypłuczoną kapustę kiszoną. Zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy do kapusty liście laurowe, ziele oraz kminek. Ugotowaną łopatkę dzielmy na mniejsze kawałki i wrzucamy do kapusty. Wlewamy także trochę wywaru spod gotowania mięsa. Do kapusty dodajemy także lekko podrumienioną na tłuszczu cebulę oraz paprykę w proszku i przyprawę. Starannie całość mieszamy. Boczek oraz kiełbasę kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na patelni. Wrzucamy do kapusty. Z mąki i margaryny przygotowujemy zasmażkę, rozprowadzamy w kapuście. Dodajemy koncentrat i mieszamy. Dusimy na małym ogniu do momentu aż kapusta będzie miękka. Całość doprawiamy jeszcze pieprzem.
Bigos nadwiślański
Do drugiego garnka wkładamy posiekaną oraz wypłuczoną kapustę kiszoną. Zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy do kapusty liście laurowe, ziele oraz kminek.
Bigos nadwiślański
Dusimy na małym ogniu do momentu aż kapusta będzie miękka. Całość doprawiamy jeszcze pieprzem.