Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Bigos noworoczny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kiszona kapusta, pieczone mięso i grzyby to składniki na nasz ulubiony noworoczny bigos.

Bigos noworoczny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos noworoczny

 

  • 2 kg kapusty kiszonej z zalewą
  • 500 g pieczonej piersi z kurczaka
  • 500 g pieczonej szynki
  • 250 g kiełbasy drobiowej/wieprzowej
  • 50 g borowików suszonych + wywar
  • 1-2 cebule + 1 łyżeczka oleju
  • 1,5 łyżeczki kminku
  • 3/4 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku
  • około 2 litry wody

 

  • + marynata do kurczaka:
  • 1 łyżka bazylii otartej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżka oleju/oliwy
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Bigos noworoczny
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy marynatą do kurczaka i odstawiamy na około 30 minut. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach około 30 - 40 minut. Grzyby przekładamy na sitko i myjemy pod bieżącą wodą, przekładamy do rondelka, zalewamy zimną wodą i gotujemy około 30 minut - odstawiamy do ostygnięcia. Kapustę próbujemy (jeśli jest kwaśna - połowę płuczemy pod bieżącą wodą), odciskamy z soku, kroimy i wrzucamy do dużego garnka (około 5 - 6 l) - dodajemy przyprawy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzamy nad miską - nie wylewamy wody! Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojoną w półplastry kiełbasę i smażymy. Do odcedzonej kapusty wlewamy 1,5 szklanki wody (z gotowania), dodajemy pokrojone grzyby wraz z wywarem, cebulę z kiełbasą i pokrojonego kurczaka i szynkę. Doprawiamy solą i pieprzem - następnie gotujemy na małym ogniu około 60 minut, od czasu do czasu mieszając, odstawiamy do ostygnięcia i wstawiamy do lodówki. Jeśli bigos jest "suchy" dodaj 1/2 - 1 szklankę wody z gotowania kapusty. Na następny dzień znów wstawiamy na gaz i podgrzewamy. Bigos najlepiej smakuje na 3 dzień.Smacznego :)
Bigos noworoczny
Kapustę prubujemy odciskamy z soku i kroimy
Bigos noworoczny
Do dużego garnka wrzucamy kapustę i zalewamy wodą
Bigos noworoczny
Do odcedzonej kapusty dodajemy pokrojone mięsa i grzyby
Bigos noworoczny
Kapustę mieszamy i gotujemy około 60 minut