Sposób przygotowania:
Bigos noworoczny
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy marynatą do kurczaka i odstawiamy na około 30 minut. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach około 30 - 40 minut. Grzyby przekładamy na sitko i myjemy pod bieżącą wodą, przekładamy do rondelka, zalewamy zimną wodą i gotujemy około 30 minut - odstawiamy do ostygnięcia. Kapustę próbujemy (jeśli jest kwaśna - połowę płuczemy pod bieżącą wodą), odciskamy z soku, kroimy i wrzucamy do dużego garnka (około 5 - 6 l) - dodajemy przyprawy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzamy nad miską - nie wylewamy wody! Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojoną w półplastry kiełbasę i smażymy. Do odcedzonej kapusty wlewamy 1,5 szklanki wody (z gotowania), dodajemy pokrojone grzyby wraz z wywarem, cebulę z kiełbasą i pokrojonego kurczaka i szynkę. Doprawiamy solą i pieprzem - następnie gotujemy na małym ogniu około 60 minut, od czasu do czasu mieszając, odstawiamy do ostygnięcia i wstawiamy do lodówki. Jeśli bigos jest "suchy" dodaj 1/2 - 1 szklankę wody z gotowania kapusty. Na następny dzień znów wstawiamy na gaz i podgrzewamy. Bigos najlepiej smakuje na 3 dzień.Smacznego :)