basia4ab

basia4ab

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Bigos paprykowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bigos paprykowy, jest znakomity.Podaje go z chlebem.

Bigos paprykowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos paprykowy

 

  • papryka czerwona świeża 10 szt
  • boczek chudy 20 dkg
  • łopatka wieprzowa bez kości 1,5 kg
  • wędlina chuda 50 dkg
  • cebula 4 szt
  • pomidory 5 szt
  • ziele angielskie 6 ziaren
  • liść laurowy 4 listki
  • majeranek 2 łyżki
  • pieprz mielony 4 szczypty
  • pieprz ziołowy 2 szczypty
  • jarzynka 1 łyżeczka
  • magii 1 łyżeczka
  • sól według uznania

 

 

Sposób przygotowania:

Bigos paprykowy
Boczek kroję w kosteczkę, przetapiam.Mięso wieprzowe,kroję w paseczki i wkładam do przetopionego boczku,przykrywam i duszę do miękkości.Pod koniec duszenia, dodaję cebulę pokrojona w półksiężyce i jeszcze chwilę duszę.Paprykę płuczę,obieram z gniazd nasiennych,kroję w paseczki,podlewam 1 szklanką wody, dodaję uduszone mięso, wędlinę chuda pokrojoną w paseczki, przyprawy wszystkie według smaku i według uznania, całość gotuję.Gdy papryka jest miękka, dodaję pokrojone w plastry pomidory,doprawiam przyprawami jeszcze, jeśli jest taka potrzeba. Wszystkie składniki, razem jeszcze gotuję około 30 minut.Po tym czasie, bigos paprykowy jest gotowy do jedzenia.Życzę smacznego.
Bigos paprykowy
papryka czerwona przygotowana,pokrojona w paseczki na bigos
Bigos paprykowy
boczek przetopiony do którego dodałam pokrojoną wieprzowinę
Bigos paprykowy
uduszone mięso wieprzowe do którego dodałam pokrojoną cebulę
Bigos paprykowy
wszystkie składniki na bigos paprykowy połączone do gotowania