Sposób przygotowania:
Bigos po mojemu z kiszonej kapusty
Do wysokiego garnka, w którym będziemy gotować bigos wkładamy 2 golonki, dodajemy 1 łyżeczkę soli i zalewamy wodą, mięso musi być przykryte, gotujemy do miękkości. Wyciągamy golonki i studzimy. Do gorącej wody w której gotowała się golonka wkładamy niezbyt kwaśną kiszoną kapustę, dodajemy 10 sztuk suszonych grzybów,4 liście laurowe i 5 ziaren ziela angielskiego, 1/2 kg mięsa z karkówki, pokrojone w kosteczkę mięso z golonki, gotujemy do miękkości karkówki około 1 godziny. W między czasie kroimy w drobną kostkę 1/2 kg boczku wędzonego i 1 kg kiełbasy, doprawiamy do smaku papryką, pieprzem i solą, smażymy, pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i dodajemy do bigosu. Miękkie mięso z karkówki wyciągamy i kroimy w kostkę i dodajemy znów do garnka, Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy sok pomidorowy i doprawiamy połową opakowania przyprawą do bigosu . Jeszcze trochę gotujemy.