p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Bigos po mojemu z kiszonej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bigos - Święta i rodzinne uroczystości bez niego się nie obejdą

Bigos po mojemu z kiszonej kapusty

Składniki:

Bigos po mojemu z kiszonej kapusty

 

  • 2 szt. golonka wieprzowa,
  • 3,5 kg kapusta kiszona,
  • 10 szt. grzyby suszone,
  • 4 szt. liść laurowy Prymat,
  • 5 szt. ziele angielskie,
  • 1/2 kg karkówka,
  • 1/2 kg boczek wędzony,
  • 1 kg kiełbasa zwyczajna,
  • 1/2 op. przyprawa do bigosu,
  • 1 op. koncentrat pomidorowy,
  • 1/2 litra sok pomidorowy,
  • do smaku sól pieprz papryka

 

Sposób przygotowania:

Bigos po mojemu z kiszonej kapusty
Do wysokiego garnka, w którym będziemy gotować bigos wkładamy 2 golonki, dodajemy 1 łyżeczkę soli i zalewamy wodą, mięso musi być przykryte, gotujemy do miękkości. Wyciągamy golonki i studzimy. Do gorącej wody w której gotowała się golonka wkładamy niezbyt kwaśną kiszoną kapustę, dodajemy 10 sztuk suszonych grzybów,4 liście laurowe i 5 ziaren ziela angielskiego, 1/2 kg mięsa z karkówki, pokrojone w kosteczkę mięso z golonki, gotujemy do miękkości karkówki około 1 godziny. W między czasie kroimy w drobną kostkę 1/2 kg boczku wędzonego i 1 kg kiełbasy, doprawiamy do smaku papryką, pieprzem i solą, smażymy, pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i dodajemy do bigosu. Miękkie mięso z karkówki wyciągamy i kroimy w kostkę i dodajemy znów do garnka, Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy sok pomidorowy i doprawiamy połową opakowania przyprawą do bigosu . Jeszcze trochę gotujemy.