thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Bigos słodko-kwaśny

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Słodko-kwaśny bigos. Niby zwyczajny ale inny niż tradycyjny:)

Bigos słodko-kwaśny

Składniki:

Bigos słodko-kwaśny

 

  • 400g kapusty kiszonej
  • 400g kapusty włoskiej lub białej
  • 1 marchewka
  • 300g mięsnych żeberek
  • 300g kiełbasy myśliwskiej
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • garść suszonych grzybów
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1/3 szklanki żurawiny
  • 1 kosteczka cebulowa
  • 200g sosu słodko-kwaśnego Łowicz
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego Łowicz
  • łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Bigos słodko-kwaśny
Żeberka zalać 1,5 szklanki gorącej wody, zagotować i zszumować. Dodać pokrojoną marchew, ziele, liście laurowe. Gotować ok 20 minut. Dodać poszatkowaną włoską kapustę, pokrojoną w paski paprykę, żurawinę. Posolić i dodać kostkę cebulową - gotować do miękkości. W drugim garnku, w tym samym czasie kapustę kiszoną zalać wrzątkiem, posolić i gotować ok 40 min. z dodatkiem podsmażonej na oleju cebulki, pokrojonych ząbków czosnku i wcześniej namoczonych grzybów ( ja dałam kanie). Jeśli w obu garnkach braknie wody - dolewać wrzątku w razie potrzeby. Obie kapusty połączyć (żeberka pokroić, usunąć kostki i chrząstki). Dodać pokrojona kiełbasę, sos słodko-kwaśny i koncentrat. doprawić majerankiem, sola i pieprzem. Dusić chwilę razem. Najlepiej smakuje następnego dnia lub dwa ni później po odgrzaniu:) Jedliśmy z porwanym plackiem pita. Można zamiast żurawiny dodać śliwki lub rodzynki.