Sposób przygotowania:
Bigos słodko-kwaśny
Żeberka zalać 1,5 szklanki gorącej wody, zagotować i zszumować. Dodać pokrojoną marchew, ziele, liście laurowe. Gotować ok 20 minut. Dodać poszatkowaną włoską kapustę, pokrojoną w paski paprykę, żurawinę. Posolić i dodać kostkę cebulową - gotować do miękkości. W drugim garnku, w tym samym czasie kapustę kiszoną zalać wrzątkiem, posolić i gotować ok 40 min. z dodatkiem podsmażonej na oleju cebulki, pokrojonych ząbków czosnku i wcześniej namoczonych grzybów ( ja dałam kanie). Jeśli w obu garnkach braknie wody - dolewać wrzątku w razie potrzeby. Obie kapusty połączyć (żeberka pokroić, usunąć kostki i chrząstki). Dodać pokrojona kiełbasę, sos słodko-kwaśny i koncentrat. doprawić majerankiem, sola i pieprzem. Dusić chwilę razem. Najlepiej smakuje następnego dnia lub dwa ni później po odgrzaniu:) Jedliśmy z porwanym plackiem pita. Można zamiast żurawiny dodać śliwki lub rodzynki.
czekoladka_m
yola
thegrooba
jaNina
Natala1210