Sposób przygotowania:
Bigos wg Reniz
Kapustę kiszoną włożyć do garnka, dodać liście laurowe, angielskie ziele, suszone grzyby, śliwki, wlać 3-4 szkl wody i gotować około 2 godziny. Kapustę białą poszatkować, włożyć do drugiego garnka, wlać 2 szkl wody i gotować około 1/2 godziny. Słoninę pokroić w drobną kostkę, wytopić. Mięso, szynkę i obraną z osłonki kiełbasę pokroić w kostkę. Wsypać do wytopionej słoniny, lekko zrumienić. Dodać posiekaną cebulę, zeszklić, wlać wino i dusić pod przykryciem około 1/2 godziny, podlewając odrobiną wody. Do dużego garnka przełożyć obie kapusty, dodać podsmażone mięso z winem, koncentrat pomidorowy, ketchup. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i dusić około 10-15 minut.