Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Bigos wg Reniz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gotowy bigos jest najlepszy gdy się go zagotuje i schłodzi przynajmniej 2-3 razy.

Bigos wg Reniz Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos wg Reniz

 

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1/2 kg kapusty białej
  • 1/2 kg kiełbasy podwawelskiej
  • 30 dag szynki
  • 1/2 kg mięsa wieprzowego bez kości
  • 3 cebule
  • 1/2 szkl wytrawnego wina
  • 3-4 dag suszonych grzybów
  • 2 liście laurowe
  • 6-7 szt angielskiego ziela
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki ketchupu
  • 5 dag suszonych śliwek
  • 10 dag wędzonej słoniny
  • sól
  • pieprz

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Bigos wg Reniz
Kapustę kiszoną włożyć do garnka, dodać liście laurowe, angielskie ziele, suszone grzyby, śliwki, wlać 3-4 szkl wody i gotować około 2 godziny. Kapustę białą poszatkować, włożyć do drugiego garnka, wlać 2 szkl wody i gotować około 1/2 godziny. Słoninę pokroić w drobną kostkę, wytopić. Mięso, szynkę i obraną z osłonki kiełbasę pokroić w kostkę. Wsypać do wytopionej słoniny, lekko zrumienić. Dodać posiekaną cebulę, zeszklić, wlać wino i dusić pod przykryciem około 1/2 godziny, podlewając odrobiną wody. Do dużego garnka przełożyć obie kapusty, dodać podsmażone mięso z winem, koncentrat pomidorowy, ketchup. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i dusić około 10-15 minut.
Bigos wg Reniz
Kiełbasę szynkę i mięso pokroić w kostkę
Bigos wg Reniz
Lekko zrumienić na wytopionej wędzonej słoninie
Bigos wg Reniz
Wlać wytrawne wino i dusić pod przykryciem około pół godziny
Bigos wg Reniz
Wszystkie składniki przełożyć do dużego garnka